ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΗ ΣΚΑΛΑΝΙ ΠΕΔΙΑΔΟΣ

ΤΟ ΕΤΣΙΑΤΟΡΙΟ / ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΗ
ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΑΛΑΝΙ ΠΕΔΙΑΔΟΣ ΜΟΛΙΣ 7 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ !!!
Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΗ... ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ  ΓΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ  ΥΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ !!!




LIVE STREAMING



κρητικη γη, εστιατοριο

Στην είσοδο του Σκαλανίου
σκαλάνι
Ελλάδα
2810-731658




ΤΟ ΕΤΣΙΑΤΟΡΙΟ / ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΗ
ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΑΛΑΝΙ ΠΕΔΙΑΔΟΣ ΜΟΛΙΣ 7 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ !!!
Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΗ... ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ  ΓΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ  ΥΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ !!!

ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2810 731658


 ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ – ΣΥΝΤΑΓΕΣ  undefined

Η κρητική κουζίνα φημίζεται για τις μοναδικές τη γεύσεις. Κατά την παραμονή σας στο νησί θα δοκιμάσετε εκλεκτές συνταγές, που φτιάχνονται με κρητικά προϊόντα τα οποία επίσης ξεχωρίζουν για την άριστη ποιότητά τους και την αυθεντική τους γεύση.
Σας παρουσιάζουμε μερικές από τις χαρακτηριστικότερες κρητικές συνταγές:


ΝΤΑΚΟΣ 

Ο Ντάκος ή Κουκουβάγια είναι το χαρακτηριστικότερο κριθαρένιο παραδοσιακό παξιμάδι της Κρήτης.
Σερβίρετε ως εξής: βρέχουμε λίγο το παξιμάδι με νερό για να μαλακώσει. Έπειτα ρίχνουμε πάνω του μια κουταλιά της σούπας Κρητικό ελαιόλαδο ή και παραπάνω – ανάλογα τα γούστα. Τρίβουμε μια φρέσκια ντομάτα και τη βάζουμε πάνω στο παξιμάδι. Προσθέτουμε αλάτι, ρίγανη και ψιλοκομμένη μυζήθρα (άλλο ένα παραδοσιακό προϊόν της Κρήτης). Ο Ντάκος είναι έτοιμος.


ΧΑΝΙΩΤΙΚΟ ΜΠΟΥΡΕΚΙ 

Υλικά που χρειαζόμαστε για το φύλλο: ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3 κουταλιές λάδι, ½ κουταλάκι αλάτι, 1 ποτήρι κόκκινο κρασί, 1 ποτήρι χλιαρό νερό.
Υλικά που χρειαζόμαστε για τη γέμιση: 1 ½ κιλό πατάτες κομμένες σε ροδέλες, 1 ½ κιλό κολοκύθια κομμένα επίσης σε ροδέλες, 1 κιλό μυζήθρα, 200 γρ. τυρί κασέρι τριμμένο, 1 ματσάκι δυόσμο, 2 αυγά, 1 νεροπότηρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 φλιτζάνι λάδι, 1 ποτήρι γάλα, 4 κουταλιές στάκα, αλάτι, πιπέρι και σουσάμι για το πασπάλισμα.

Κατασκευάζουμε το φύλλο: σε μια λεκάνη ζυμώνουμε πολύ καλά το αλεύρι, με το νερό, το λάδι, το αλάτι και το κρασί. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για μισή περίπου ώρα. Έπειτα, τη χωρίζουμε σε δυο μέρη και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε δυο φύλλα. Σ’ ένα λαδωμένο ταψί τοποθετούμε το ένα φύλλο. Απλώνουμε σε στρώσεις τις πατάτες, τα κολοκύθια και τη μυζήθρα. Κάθε στρώση την πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, πιπέρι, δυόσμο, αλεύρι και κασέρι. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τη στάκα και ρίχνουμε κι αυτό το μείγμα από πάνω. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο φύλλο, το αλείφουμε με λίγο λάδι και το πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Το χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια και το ψήνουμε (σε προθερμασμένο φούρνο) στους 180 βαθμούς για 1 – 1 ½ ώρα.



ΤΟ ΕΤΣΙΑΤΟΡΙΟ / ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΗ
ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΑΛΑΝΙ ΠΕΔΙΑΔΟΣ ΜΟΛΙΣ 7 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ !!!
Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΗ... ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ  ΓΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ  ΥΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ !!!

ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2810 731658



ΧΟΧΛΙΟΙ (ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ) ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΙΣΤΟΙ 

Προετοιμασία: βάζουμε τους χοχλιούς (= σαλιγκάρια) σε μια λεκάνη με νερό και τους αφήνουμε μέχρι να βγάλουν έξω τα κεφάλια τους, δηλαδή για μία περίπου ώρα, και τους καθαρίζουμε καλά. Έπειτα, τους ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που ήδη βράζει και προσθέτουμε τρεις κουταλιές αλάτι και όταν αρχίσουν να βγάζουν αφρούς ρίχνουμε 1 ποτήρι του κρασιού ξύδι και τους αφήνουμε για δέκα περίπου λεπτά. Μετά τους ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό.

Υλικά που χρειαζόμαστε: 1 κιλό χοχλιούς, 1 ποτήρι κόκκινο κρασί, 1 ποτήρι του κρασιού αλεύρι, 1 ποτήρι του κρασιού λάδι, αλάτι, πιπέρι και δεντρολίβανο.


Αλατίζουμε τους χοχλιούς, τους αλευρώνουμε και τους βάζουμε σε καυτό λάδι με το στόμιο προς τα κάτω για τρία λεπτά. προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και το δεντρολίβανο, τους ανακατεύουμε και τους αφήνουμε γι ‘ άλλα δυο με τρία λεπτά. Μετά τους σβήνουμε με το κρασί. Τους αφήνουμε να πάρουν άλλη μια βράση κι είναι έτοιμοι για σερβίρισμα.

Υπάρχει και μια παραλλαγή αυτής της συνταγής, σύμφωνα με την οποία κάνουμε κουρκούτι με το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι, το δεντρολίβανο και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγη ρίγανη και λίγο σκόρδο, γεμίζουμε με αυτό το μείγμα το στόμιο των χοχλιών και τους τηγανίζουμε.

ΧΟΧΛΙΟΙ ΜΕ ΠΑΤΆΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ 

Υλικά που χρειαζόμαστε: 1 κιλό χοχλιούς, 6 μέτριες πατάτες, 5 κολοκύθια, 3 ώριμες ντομάτες, 2/3 νεροπότηρου λάδι, 1 κρεμμύδι, 1 ματσάκι μαϊντανό, 2 σκελίδες σκόρδο, αλάτι, πιπέρι.

Για τους χοχλιούς ακολουθούμε την ίδια προετοιμασία με την προηγούμενη συνταγή. Μόλις κάψει το λάδι στην κατσαρόλα ρίχνουμε τους χοχλιούς, την τριμμένη ντομάτα, το ψιλοκομμένο μαϊντανό, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν για τρία λεπτά.

Μετά προσθέτουμε τις κομμένες πατάτες και τα κολοκύθια ολόκληρα και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.

ΑΡΝΙ ΤΟΥΡΤΑ 

Είναι μια παραδοσιακή συνταγή της περιοχής Κυδωνίας.
Για την κατασκευή της χρειαζόμαστε: 1 ½ κιλό αρνί γάλακτος, 850 γρ. αλεύρι, 1 κιλό μυζήθρα γλυκιά, ½ κιλό στάκα, 1 αυγό, 1 γιαούρτι, 250 γρ. βούτυρο φρέσκο, 1 ματσάκι δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, σουσάμι.
Πλένουμε και βράζουμε το αρνί για μία περίπου ώρα. Το ξεκοκαλίζουμε, το βάζουμε σε μια πιατέλα και το πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.ΤΟ ΕΤΣΙΑΤΟΡΙΟ / ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΗ
ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΑΛΑΝΙ ΠΕΔΙΑΔΟΣ ΜΟΛΙΣ 7 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ !!!
Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΗ... ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ  ΓΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ  ΥΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ !!!

ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2810 731658
Ανοίγουμε φύλλο πάχους μισού εκατοστού χρησιμοποιώντας το αλεύρι, το γιαούρτι και το βούτυρο. Απλώνουμε το φύλλο στο ταψί, το αλείφουμε με βούτυρο και βάζουμε πάνω μια στρώση μυζήθρα με τη μισή στάκα και λίγο δυόσμο. Τοποθετούμε τα κομμάτια κρέατος πάνω στη μυζήθρα, βάζουμε μια δεύτερη στρώση μυζήθρα, στάκα και τον υπόλοιπο δυόσμο και απλώνουμε από πάνω τους ένα δεύτερο κομμάτι φύλλου.
Αλείφουμε το φύλλο με το αυγό και το πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Χαράζουμε τη πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και τη ψήνουμε για μία περίπου ώρα στους 180 βαθμούς.


ΣΦΑΚΙΑΝΟ ΓΙΑΧΝΙ Ή ΤΣΙΓΑΡΙΣΤΟ 

Υλικά που χρειαζόμαστε: 1 ½ κιλό ζυγούρι, 2 νεροπότηρα λάδι, αλάτι και πιπέρι. Πλένουμε καλά το κρέας και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και πριν κάψει προσθέτουμε και το κρέας. Ανακατεύουμε συχνά μέχρι να ασπρίσει. Έπειτα αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά περίπου 2 ώρες.
Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό. Το κρέας σερβίρετε στεγνό.


ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΧΟΡΤΑ ΤΣΙΓΑΡΙΣΤΑ 

Υλικά που χρειαζόμαστε: 1 κιλό μπακαλιάρο παστό, 1 κιλό άγρια χόρτα, ½ κιλό σπανάκι, 2 κρεμμύδια, 4 σκελίδες σκόρδο, 1 νεροπότηρο λάδι, 2 – 3 ώριμες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.

ΤΟ ΕΤΣΙΑΤΟΡΙΟ / ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΗ
ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΑΛΑΝΙ ΠΕΔΙΑΔΟΣ ΜΟΛΙΣ 7 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ !!!
Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΗ... ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ  ΓΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ  ΥΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ !!!

ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2810 731658
Ξαρμυρίζουμε από το προηγούμενο βράδυ τον μπακαλιάρο, αλλάζοντας 2 – 3 φορές το νερό και τον κόβουμε σε κομμάτια.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα χόρτα και το σπανάκι.
Τσιγαρίζουμε στο λάδι τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε, λίγα – λίγα , τα χόρτα και το σπανάκι. Έπειτα ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για περίπου 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Δέκα λεπτά ψηθούν προσθέτουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου.
Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε το φαγητό αυτό και χωρίς ντομάτες.


ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΜΑΡΑΘΟ ΚΙ ΕΛΙΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ (ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ)

Υλικά που χρειαζόμαστε: 1 ½ κιλό σουπιές καθαρισμένες, 2 ματσάκια μάραθο, 500 γρ. ελιές πράσινες τσακιστές, 3 κρεμμύδια, 1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί, 3 σκελίδες σκόρδο, 1 ποτήρι λάδι, αλάτι και πιπέρι.

ΤΟ ΕΤΣΙΑΤΟΡΙΟ / ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΗ
ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΑΛΑΝΙ ΠΕΔΙΑΔΟΣ ΜΟΛΙΣ 7 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ !!!
Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΗ... ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ  ΓΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ  ΥΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ !!!

ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2810 731658
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις βάζουμε νερό για να μην είναι πολύ αλμυρές.
Πλένουμε τις σουπιές και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, το αφήνουμε να κάψει και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις σουπιές. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε μέχρι να ροδίσουν.
Μετά προσθέτουμε το κρασί και τρία ποτήρια νερό και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε το μάραθο, το σουρώνουμε και το προσθέτουμε στις σουπιές, μαζί με τις ελιές τις οποίες έχουμε επίσης σουρώσει. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και αφήνουμε να ψηθούν τόσο ώστε να μαλακώσουν οι σουπιές, να απορροφήσουν όλο το νερό τους και να μείνουν με τη σάλτσα τους.



ΤΟ ΕΤΣΙΑΤΟΡΙΟ / ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΗ
ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΑΛΑΝΙ ΠΕΔΙΑΔΟΣ ΜΟΛΙΣ 7 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ !!!
Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΗ... ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ  ΓΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ  ΥΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ !!!

ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2810 731658




ΤΟ ΕΤΣΙΑΤΟΡΙΟ / ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΗ
ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΑΛΑΝΙ ΠΕΔΙΑΔΟΣ ΜΟΛΙΣ 7 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ !!!
Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΗ... ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ  ΓΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ  ΥΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ !!!

ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2810 731658


ΤΟ ΕΤΣΙΑΤΟΡΙΟ / ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΗ
ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΑΛΑΝΙ ΠΕΔΙΑΔΟΣ ΜΟΛΙΣ 7 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ !!!
Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΗ... ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ  ΓΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ  ΥΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ !!!

ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2810 731658





undefined

Κρητική Μεσογειακή Διατροφή

Written by  Νζέιμ Τόνι, Διαιτολόγος διατροφολόγος
Η μεσογειακή διατροφή είναι τρόπος ζωής που χαρίζει μακροζωία και καλή υγεία. Είναι διεθνώς γνωστό ότι η κρητική δίαιτα είναι το καλύτερο παράδειγμα μεσογειακής διατροφής. Η Κρήτη έχει μια από τις αρχαιότερες και πιο εύγευστες γαστριμαργικές παραδόσεις στον κόσμο, μια παράδοση γεύσεων, αρωμάτων, υλικών και τεχνοτροπιών που ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια και φθάνει μέχρι σήμερα. Η παραδοσιακή Κρητική διατροφή από αρχαιοτάτων χρόνων φαίνεται να συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά εκείνα που την καθιστούν άριστη, όπως είχε δείξει η μελέτη των 7 χωρών, πού άρχισε το 1960 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Από τη μελέτη αυτή, η οποία περιελάμβανε τη διαχρονική παρακολούθηση μιας ομάδας 700 περίπου ανδρών αγροτικής περιοχής της Κρήτης, φάνηκε ότι ο πληθυσμός αυτός είχε τους λιγότερους θανάτους από έμφραγμα της καρδιάς και τις διάφορες μορφές καρκίνου σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Ο πληθυσμός της Κρήτης ήταν ο μακροβιότερος σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Η ιστορία της κρητικής διατροφής ξεκινά από πολύ παλιά και από ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών φαίνεται πως οι αρχαίοι Κρήτες και οι Μινωίτες, κατανάλωναν τα ίδια σχεδόν προϊόντα που καταναλώνονται και σήμερα. Στα δε ανάκτορα της μινωικής εποχής βρέθηκαν μεγάλα πιθάρια που χρησιμοποιούνταν για ελαιόλαδο, δημητριακά, όσπρια και μέλι. 
Η άριστη υγεία και μακροζωία των Κρητικών αποδίδεται στην παραδοσιακή διατροφή τους. Η διατροφή αυτή ήταν απλή και περιελάμβανε κυρίως:

Ελαιόλαδο: το οποίο συμβάλει στη σημαντική μείωση των καρδιοπαθειών, στη τόνωση μυών και οστών του ανθρωπίνου σώματος, κατά της οστεοπόρωσης, στην ελάττωση κατά 25% την πιθανότητα καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, στην εξαφάνιση του πρόβληματος δυσκοιλιότητας, στη μείωση της επίδρασης του αλκοόλ και καταπολεμά την πιτυρίδα και την νινίδα στα βρέφη.


Κρασί: η χρήση αυτή του κρασιού μειώνει τα καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 20 έως 60%, βελτιώνει την λειτουργία του στομάχου και την πέψη γενικότερα εμποδίζει τη δημιουργία χολόλιθων, διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς, δρα ως αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό, αυξάνει την αντίσταση στα κοινά κρυολογήματα και βοηθά στον ύπνο. Ακόμη, προκαλεί ευεξία, ποιότητα ζωής και μακροζωία μειώνοντας τους θανάτους από οποιαδήποτε αιτία κατά 10-20%.

ΤΟ ΕΤΣΙΑΤΟΡΙΟ / ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΗ
ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΑΛΑΝΙ ΠΕΔΙΑΔΟΣ ΜΟΛΙΣ 7 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ !!!
Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΗ... ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ  ΓΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ  ΥΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ !!!

ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2810 731658

Μέλι: 
είναι μια γλυκαντική ουσία πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Η κυριότερη βιταμίνη του μελιού είναι η Ε που είναι χρήσιμη για τον οργανισμό γιατί τον βοηθάει από την επίδραση εξωγενών παραγόντων όπως είναι το κάπνισμα, η ακτινοβολία και διάφορες καρκινογόνες ουσίες.

Κρητικά τυριά : γραβιέρα, κεφαλοτύρι, τυροζούλι, ανθότυρος μαλακός & σκληρός, μυζήθρα και ξινομυζήθρα

Ψωμί – παξιμάδι: 
Οι ίνες που περιέχει το κρητικό παραδοσιακό ψωμί βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Κι ακόμη, λέγεται πως το πλήρες ψωμί είναι πιθανόν να προλαμβάνει τον καρκίνο του γαστρεντερικού σωλήνα και ιδιαιτέρως του παχέος εντέρου.

Λαχανικά:
 άφθονες φυτικές ίνες, αρκετές ποσότητες βιταμινών και άλλες θρεπτικές ουσίες, απαραίτητες για τον άνθρωπο.

Φρούτα:
 έχουν σημαντικές θρεπτικές και αντιοξειδωτικές βιταμίνες για τον οργανισμό. Το κυριότερο φρούτο που δε λείπει από κανένα κρητικό τραπέζι είναι το πορτοκάλι γνωστό για τις πολύτιμη βιταμίνη c που προφυλάσει τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.



Αρωματικά φυτά: 
ρίγανη, ο βασιλικός, το φασκόμηλο, ο βάλσαμος, το δενδρολίβανο, η μαντζουράνα, το θυμάρι, ο έροντας, η μέντα, η δάφνη και το χαμομήλι.
Αυτά αποτελούσαν περισσότερο από το 85% του καθημερινού διαιτολογίου τους ενώ αντίθετα κατανάλωναν σε περιορισμένη ποσότητα και συχνότητα αυγά, τυρί, γάλα, κρέας, ψάρι και άλλα ζωικά προϊόντα.
Με βάση, λοιπόν, τα σημερινά δεδομένα θα συνιστούσαμε την επιστροφή στην παραδοσιακή δίαιτα των Κρητών.

ΤΟ ΕΤΣΙΑΤΟΡΙΟ / ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΗ
ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΑΛΑΝΙ ΠΕΔΙΑΔΟΣ ΜΟΛΙΣ 7 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ !!!
Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΗ... ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ  ΓΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ  ΥΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ !!!

ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2810 731658