ΚΡΙΤΣΑ ΣΠΟΡ TV





LIVE STREAMING
  














  





MEGA XOTHGOS TV  ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ ΑΛΕΞΑΔΡΟΣ 
 ΚΡΙΤΣΑ  ΛΑΣΙΘΙΟΥ   ΤΗΛ 2841051980



Η Κριτσά είναι χωριό που βρίσκεται στο νομό Λασιθίου και είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού Κάστελλος σε υψόμετρο περίπου 365 μέτρων. Στο χωριό κατοικούν περίπου 2200 απογεγραμμένοι κάτοικοι. Είναι ένα από τα αρχαιότερα χωριά της Κρήτης και διατηρεί σε σημαντικό βαθμό ακόμη αναλλοίωτη την παλιά αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της.



 Οι κάτοικοι της είναι απόγονοι της Λατούς Ετέρας, της οποίας τα ερείπια βρίσκονται 3 χλμ. βοριοανατολικά του χωριού. Από τις λίγες ανασκαφές που έχουν γίνει ως τώρα στην Κριτσά, ήρθαν στο φως ο χώρος της αγοράς με το Πρυτανείο, την εξέδρα και το Ιερό της Πόλης. Αδιάκοπη είναι η παρουσία ανθρώπων στο χώρο της Κριτσάς τουλάχιστον από τα υστερομινωικά χρόνια και μετά. Θεωρείται βέβαιη η ακμή της στα Βυζαντινά χρόνια. Αν και ερημώθηκε από τους Άραβες (823), κατοικήθηκε ξανά το 961 και γνώρισε νέα άνθηση στα χρόνια της Φραγκοκρατίας

 MEGA XOTHGOS TV  ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ ΑΛΕΞΑΔΡΟΣ 
 ΚΡΙΤΣΑ  ΛΑΣΙΘΙΟΥ   ΤΗΛ 2841051980


(13ος και 14ος αιώνας). Ήταν το μεγαλύτερο χωριό της Κρήτης καθ' όλο το Μεσαίωνα. Το 1867 έγινε έδρα Δήμου που συμπεριλάμβανε τον Κρούστα, την Πρίνα, το Καλό Χωριό, το Μαρδάτι, τον Άγιο Νικόλαο, τα Μέσα Λακώνια και τις Τάπες. Το 1925 έγινε κοινότητα και από το 1998 αποτελεί ένα από τα 14 δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αγίου Νικολάου.

 Επίσης έχει το φαράγγι της Κριτσάς του οποίου η αρχή είναι στην Κριτσά(στις Κουκίστρες) και το τέλος στο μικρό χωριό Τάπες. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κριτσάς έχει βραβευθεί για το λάδι του ως το καλύτερο λάδι στον κόσμο,επίσης γίνονται εξαγωγές λαδιού σε διάφορες ηπείρους όπως Ασία,Αυστραλία,Αμερική και Ευρώπη. 
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΛΑΣΙΘΙ
Η ΕΠΣΛ έχει έδρα τον Άγιο Νικόλαο και στη δύναμή της ανήκουν 38 σωματεία. Η ΕΠΣΛ ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Παλιότερα οι σύλλογοι του νομού ανήκαν στη δύναμη της Ε.Π.Σ. Ηρακλείου.

Βασικές διοργανώσεις της Ένωσης είναι το τοπικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα σε δύο κατηγορίες και το Κύπελλο Λασιθίου, στο οποίο μετέχουν οι ομάδες των τοπικών κατηγοριών, τα σωματεία-μέλη της Ένωσης που αγωνίζονται στη Δ΄ Εθνική.

Ο πρωταθλητής Λασιθίου προβιβάζεται στον Όμιλο Κρήτης της Δ΄ Εθνικής.
Ο κυπελλούχος Λασιθίου αγωνίζεται στο Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδος.
Επίσης, η Ένωση διοργανώνει παιδικά πρωταθλήματα, εποπτεύει τις γυναικείες ποδοσφαιρικές ομάδες και συγκροτεί τις μικτές ομάδες που συμμετέχουν στο Ενωσιακό Πρωτάθλημα.




Η Γ΄Εθνική Ερασιτεχνική είναι κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών, που προέκυψε από τη συγχώνευση της Football League2 με το Περιφερειακό Πρωτάθλημα, το καλοκαίρι του 2013. Διοργανώτρια αρχή της είναι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αντί της "Ένωσης των Π.Α.Ε. Β΄& Γ΄Εθνικής" (πρώην "Ε.Π.Α.Ε.") που διοργάνωνε το πρωτάθλημα της Γ΄Εθνικής έως και την περίοδο 2012-13. 

MEGA XOTHGOS TV  ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ ΑΛΕΞΑΔΡΟΣ 
 ΚΡΙΤΣΑ  ΛΑΣΙΘΙΟΥ   ΤΗΛ 2841051980



Δεν αποτελεί επαγγελματική, ούτε ημι-επαγγελματική κατηγορία, όπως η προκάτοχός της, αλλά είναι μια αμιγώς ερασιτεχνική κατηγορία, καθώς οι σύλλογοί της είναι ερασιτεχνικοί και δεν μετέχουν στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας, αλλά σε έναν νεότευκτο θεσμό "Κυπέλλου ομάδων τρίτης εθνικής ερασιτεχνικής". Για την περίοδο 2013-14 θα αποτελείται από 6 ομίλους των 15-16 ομάδων έκαστος (σύνολο 93 σωματεία), ενώ την επόμενη σεζόν θα υπάρξει συρρίκνωση του αριθμού των ομίλων της σε τέσσερις. Ουσιαστικά η Γ΄Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία είναι μια εθνική μεν κατηγορία (με την έννοια ότι διεξάγεται σε πανελλήνια κλίμακα) "τύπου Περιφερειακού Πρωταθλήματος", τρίτη τη τάξει στα ελληνικά πρωταθλήματα, μετά την Σούπερ Λίγκα και τη "Φουτμπολ Λιγκ




Στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής ποδοσφαίρου ανδρών 2013-14 θα πάρουν μέρος 92 ομάδες (μετά την αποχώρηση του Τηλυκράτη). Την άνοδο στην Β Εθνική θα εξασφαλίσουν,σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης των κατηγοριών,6 ομάδές (μία από καθε όμιλο). Στα τοπικά πρωταθλήματα θα υποβιβαστούν 46 ομάδες, ενώ από τις τοπικές διοργανώσεις θα κερδίσουν σε αυτήν, την άνοδο 14 σύλλογοι, μέσω του Ειδικού Πρωταθλήματος 2014.
  Εθνική Ελλάδος
Η πρώτη εμφάνιση ελληνικού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ποδοσφαίρου σημειώθηκε το 1906 κατά τη διάρκεια των Μεσολυμπιακών Αγώνων των Αθηνών. Η ποδοσφαιρική ομάδα που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη διοργάνωση, συγκροτήθηκε από αθλητές του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου και μετείχε σε δύο αγώνες.[2]
Η επόμενη εμφάνιση ελληνικής μικτής ομάδας ποδοσφαίρου, έλαβε χώρα κατά τους Διασυμμαχικούς Αθλητικούς Αγώνες το 1919 στο Παρίσι, επ' ευκαιρία του εορτασμού της συμμαχικής νίκης στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.[3] Η συγκεκριμένη παρουσία βασίστηκε στην πρωτοβουλία του Γιώργου Καλαφάτη και τη συμμετοχή των κορυφαίων στρατευμένων Ελλήνων ποδοσφαιριστών, καθώς ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων ΣΕΓΑΣ (τότε ΣΕΑΓΣ), παρότι συγκρότησε την αποστολή άλλων αθλημάτων, αποφάσισε να μην καταρτίσει ποδοσφαιρική ομάδα. Αυτή πάντως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως "εθνικό" αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, δεδομένου ότι στην επιλογή της, αφενός δεν έφερε την ευθύνη κάποιος αθλητικός φορέας της ελληνικής πολιτείας και αφετέρου δικαίωμα συμμετοχής είχαν αποκλειστικά και μόνο οι αθλητές που εξακολουθούσαν υπό καθεστώς επιστράτευσης.
MEGA XOTHGOS TV  ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ ΑΛΕΞΑΔΡΟΣ 
 ΚΡΙΤΣΑ  ΛΑΣΙΘΙΟΥ   ΤΗΛ 2841051980
Την επόμενη χρονιά, αντίθετα, συγκροτείται εθνική ολυμπιακή ομάδα από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε. - τότε Ε.Ο.Α.) για την εκπροσώπηση του ποδοσφαίρου της Ελλάδας κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα.[3]
Στις 7 Απριλίου 1929 διεξήχθη η πρώτη αναμέτρηση της Ελλάδας υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.), η οποία είχε ιδρυθεί τρία χρόνια νωρίτερα (1926). Αντίπαλος της Ελλάδας υπήρξε η Β' ομάδα της Ιταλίας στο γήπεδο Παναθηναϊκού.[4]
Την πρώτη ενδεκάδα, που παρέταξε ο Απόστολος Νικολαΐδης, εκλέκτορας της Ελλάδας, αποτελούσαν οι:
Γιώργος Γιάμαλης (Α.Ε.Κ.), Κώστας Φερλέμης (Εθνικού Πειραιώς), Χριστόφορος Βόγας (Ηρακλή Θεσσαλονίκης), Απόστολος Μεσσάρης (Παναθηναϊκού), Στέφανος Κωνσταντινίδης (Α.Ε.Κ.), Κώστας Ανδρίτσος (Παναθηναϊκού), Βασίλης Ανδριανόπουλος (Ολυμπιακού Πειραιώς), Ντίνος Ανδριανόπουλος (Ολυμπιακού Πειραιώς), Γιώργος Ανδριανόπουλος (αρχηγός) (Ολυμπιακού Πειραιώς), Άγγελος Μεσσάρης (Παναθηναϊκού) και Αλβέρτος Ναμίας (Ηρακλή Θεσσαλονίκης).
Ο αγώνας αποτέλεσε σημαντικό γεγονός τα χρόνια εκείνα, το οποίο παρακολούθησε όλη σχεδόν η "κοσμική" Αθήνα της εποχής. Χαρακτηριστικά τα όσα, μεταξύ άλλων, έγραψε η εφημερίδα "Ακρόπολις" στο φύλλο της Δευτέρας 8ης Απριλίου 1929 (σελίδες 5-6): "Το ότι η Ελλάς θα παρουσίαζε την πρώτην Εθνικήν της ομάδαν κατηρτισμένην από οργανωμένην αρχήν, συνετέλεσεν ώστε το γήπεδον του Παναθηναϊκού να μεταβληθεί εις τόπον συγκεντρώσεως όλων των ενδιαφερομένων πραγματικώς διά το ωραίον σπορ του ποδοσφαίρου".

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου FIFA (ίδρ. 1904) έχει καταχωρήσει στα επίσημα αρχεία της,[5] εμφανίζει στον ιστότοπό της[6] και αναγνωρίζει ως full "A" international match,[7] τον προαναφερόμενο αγώνα της Αμβέρσας. Τον τελευταίο αυτό όρο, από κοινού με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαιρικής Ιστορίας & Στατιστικής (International Federation of Football History & Statistics IFFHS),

 αποδίδει η FIFA σε συναντήσεις επίσημου ή φιλικού χαρακτήρα όπου αμφότεροι οι αντίπαλοι είναι αποκλειστικά Α' εθνικές ομάδες κρατών αναγνωρισμένων (κατά την ημέρα τέλεσης) από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) και όχι ολυμπιακή,

 μικρών ηλικιών ή αντιπροσωπευτική/μικτή ομάδα (selection, αλλιώς Xl) πόλης, περιοχής, περιφέρειας χώρας/χωρών, στρατιωτικού σώματος, εθνότητας, ακόμη δε και κράτους εάν δεν πληρούνται δεδομένες προϋποθέσεις (εθνόσημο στη φανέλα, προαναγγελία για άδεια FIFA, διεθνής διαιτησία κ.ά).

Επισημαίνεται ότι η Ε.Π.Ο. αναφορικά με τον αγώνα του 1920 και την εκ μέρους της αναγνώρισή του ή μη ως πρώτο του ελληνικού συγκροτήματος:
δεν διαθέτει τη θεσμική αρμοδιότητα να προβεί σε τέτοια, για ποδοσφαιρική δραστηριότητα προγενέστερης της δικής της σύστασης το 1926
δεν φέρει κάποια τυπική ευθύνη ή υποχρέωση σχετικά, εφόσον το ζήτημα είναι καθαρά στατιστικό (προσμέτρηση μίας διεθνούς συμμετοχής στους ποδοσφαιριστές των Ολυμπιακών στην Αμβέρσα).
Οι αθλητικοί και μόνον οργανισμοί της Ελλάδας που διεξήγαγαν ή μετείχαν στη διοργάνωση των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, συνιστούν τους αποκλειστικά αρμόδιους και υπεύθυνους για την αναγνώριση. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτόν αποτελεί η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή Ε.Ο.Ε., 
MEGA XOTHGOS TV  ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ ΑΛΕΞΑΔΡΟΣ 
 ΚΡΙΤΣΑ  ΛΑΣΙΘΙΟΥ   ΤΗΛ 2841051980
η οποία ενέκρινε τη συμμετοχή και έφερε την ευθύνη για τον καταρτισμό και την αποστολή της ομάδας ως εκπρόσωπο της χώρας στο άθλημα για τους Αγώνες του 1920.
Η Ε.Π.Ο. δεν δεσμεύεται επίσης από το γεγονός ότι:
έχει προβεί σε αντίστοιχη αναγνώριση[8] η ομόλογή της Σουηδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ίδρ. και μέλος FIFA: 1904), δεδομένου πως ο κάθε εθνικός φορέας δρα ανεξάρτητα και αυτόβουλα από τους υπόλοιπους όσον αφορά σε στατιστικά θέματα (με συνέπεια αρκετοί διεθνείς αγώνες να υπολογίζονται από τον ένα μόνο αντίπαλο)


η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαιρικής Ιστορίας & Στατιστικής IFFHS (ίδρ. 1984 - συνδιαμορφώνει κριτήρια/αποφάσεις για τη στατιστική του αθλήματος με τη FIFA, ερευνά την ιστορία του και δημοσιοποιεί ρεκόρ σε ατομικό/ομαδικό επίπεδο για παίκτες/συλλόγους/εθνικές/διαιτητές) έχει καταγράψει την αναμέτρηση της Αμβέρσας στο αρχείο της[9], τα δε στοιχεία αυτής τα εντάσσει στις στατιστικές[10] και σε μελέτες της[11].
Οι Έλληνες αθλητικοί συγγραφείς τείνουν κυρίως στην παράθεση του 1920 ως αγωνιστική αφετηρία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και περιλαμβάνουν τον αγώνα με τη Σουηδία στην καταμέτρηση των αποτελεσμάτων του και την παράθεση διεθνών παικτών και τεχνικών. Ενδεικτικά αναφέρονται ο Τάκης Σακελλαρίου το 1947 (σε έκδοση της Ε.Π.Ο., όπου επιπρόσθετα η ιστορική έναρξη μετατοπίζεται προς τα πίσω και τη συμμετοχή το 1919 στους Διασυμμαχικούς Αγώνες των Παρισίων!),[12] ο Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος το 1953 (στην πρώτη απόπειρα καταγραφής της έως τότε πορείας),[13] 

ο Γιάννης Διακογιάννης τα 1978 και 1997,[14] ο Χρήστος Φασούλας το 2008[15] κ.ά. Στην αντίθετη πλευρά, ο Ανδρέας Μπόμης τα 1990 και 2009 αριθμεί αποκλειστικά τις συναντήσεις υπό την αιγίδα της ΕΠΟ,[16] τονίζοντας πάντως και τη θεώρηση της FIFA[5]. Ο Γιώργος Παγιωτέλης ακολουθεί το 1996 μία μέση οδό τέλος, αριθμώντας ως αγώνα 0 (μηδέν) αυτόν των Ολυμπιακών, ως πρώτο του 1929 και λογίζοντας διεθνείς τους 11 της Αμβέρσας.[

Πέραν των μεμονωμένων προσωπικών απόψεων, πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο Ομοσπονδίες ποδοσφαίρου δεν ενεργούν ανταγωνιστικά στην αναγνώριση ή μη κάποιου αγώνα, όπως άλλωστε δεν θα ήταν δυνατόν με τον παγκόσμιο να υφίσταται ως προϊσταμένη αρχή του εθνικού φορέα σε θέματα εκτός χώρας του. Χαρακτηριστικό είναι πως 33 συναντήσεις που η Ε.Π.Ο. θεωρεί διεθνείς της Ελλάδας, η FIFA δεν τις κατατάσσει στις full "A" internationals, καθώς δόθηκαν με Β' εθνικές κυρίως (οι 23),[18] με ολυμπιακές ομάδες στα προολυμπιακά τουρνουά έπειτα του 1956 (6)[19] και σε φιλικό επίπεδο (3)[20] ή για άλλη αιτία[21]. Το γεγονός προκύπτει ως συνέπεια της εφαρμογής διαφοροποιημένων κριτηρίων για την ένταξη στους καταλόγους τους (τηρούμενους πάντα για σκοπούς αρχειακούς και επικύρωσης ρεκόρ),

 εξαιτίας του ότι διαφορετικοί παρουσιάζονται και οι τομείς αφενός των ενδιαφερόντων τους και αφετέρου που είναι σε θέση να ελέγξουν. Τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ενδιαφέρει συγκεκριμένα η τήρηση δεδομένων κανόνων και οδηγιών δικής της θέσπισης στη διεξαγωγή μίας αναμέτρησης, εν γένει δε μίας διοργάνωσης, ενώ την Eλληνική εάν και σε ποιο βαθμό η επιλογή και συγκρότηση της αντιπροσωπευτικής εθνικής ομάδας πραγματοποιείται από την ίδια και υπό διαδικασίες προκαθορισμένες από εκείνη (το οποίο φυσικά δεν μπορεί να εγγυηθεί για εποχές πριν τη σύστασή της).
Το σύνολο των αγώνων της εθνικής ποδοσφαίρου ανδρών Ελλάδας, επομένως, οφείλει για ερευνητικές και στατιστικές ανάγκες να προκύπτει με τη σύνθεση των αντίστοιχων καταλόγων FIFA και ΕΠΟ, προφανώς δε αυτό υπήρξε και το σκεπτικό των περισσότερων αθλητικών συγγραφέων.

 Η αναγνώριση της συνάντησης στην Αμβέρσα εκ μέρους της παγκόσμιας Ομοσπονδίας ως full "A" international match (μόνον και όχι ως πρώτη στη διεθνή ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας, εφόσον κάτι τέτοιο δεν εμπίπτει στο δικό της τομέα ενδιαφέροντος) αποτελεί για εκείνους τους πρωτεργάτες του αθλήματος στην Ελλάδα έναν πρώτης τάξεως φόρο τιμής, αρχικά σε επίπεδο ευρύτερο από το εγχώριο.

Το 1980 η Ελλάδα είχε την πρώτη σημαντική επιτυχία της, η οποία ήταν η πρόκριση στα τελικά του Euro 1980 (τότε Κυπέλλου Εθνών) στην Ιταλία. Στη φάση των προκριματικών τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου της, αφήνοντας εκτός τελικής διοργάνωσης την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και την πολύ ισχυρή την εποχή εκείνη Ουγγαρία (στον όμιλο συμμετείχε και η Φινλανδία).




Η ομάδα του 1980 ήταν ίσως μια από τις πιο ταλαντούχες και χαρισματικές που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα, με ποδοσφαιριστές ηγέτες στις ομάδες τους που άφησαν εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως, μεταξύ άλλων, οι Γιώργος Κούδας, Θωμάς Μαύρος, Νίκος Αναστόπουλος, Μάικ Γαλάκος, Ντίνος Κούης, Γιάννης Κυράστας, Άνθιμος Καψής και Βασίλης Κωνσταντίνου, όμως η απειρία και το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των αντιπάλων την εποχή εκείνη, εμπόδισαν την ομάδα αυτή να κάνει την υπέρβαση, που παρ΄όλα αυτά ήταν μέσα στις δυνατότητές της.
MEGA XOTHGOS TV  ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ ΑΛΕΞΑΔΡΟΣ 
 ΚΡΙΤΣΑ  ΛΑΣΙΘΙΟΥ   ΤΗΛ 2841051980
Η Ελλάδα παρότι κέρδισε τις εντυπώσεις δεν κατάφερε να διακριθεί, καθώς στους δύο πρώτους αγώνες της ηττήθηκε από την Ολλανδία και την πρώην Τσεχοσλοβακία. Θετικό μπορεί να θεωρηθεί το ισόπαλο αποτέλεσμα στον τελευταίο αγώνα της με τη μετέπειτα τροπαιούχο Δυτική Γερμανία.
Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Ελλάδα - Ολλανδία 0-1 (Κιστ 65' πέναλτι), Νάπολι, 11/06/1980, θεατές 15.000
Ελλάδα - Τσεχοσλοβακία 1-3 (Αναστόπουλος 14' - Πανένκα 6', Βίτσεκ 26', Νέχοντα 63'), Ρώμη, 14/06/1980, θεατές 7.614
Ελλάδα - Δυτική Γερμανία 0-0, Τορίνο, 17/06/1980, θεατές 16.000

Το 1994 η Ελλάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, συμμετείχε σε τελική φάση Μουντιάλ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Στους προκριματικούς αγώνες τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου της, πάνω από τη Ρωσία (προκρίθηκε ως δεύτερη) και την Ουγγαρία, δύο ομάδες που είχε αντιμετωπίσει και στην προηγούμενη πρόκρισή της, 14 χρόνια νωρίτερα (στον όμιλο συμμετείχαν επίσης η Ισλανδία και το Λουξεμβούργο).
Στην τελική φάση της διοργάνωσης όμως τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά και προκάλεσαν άσχημα σχόλια για την τότε ομάδα. Δεν πρέπει όμως να παραβλέψει κανείς ότι οι αντίπαλοι ήταν ορισμένες από τις πιο ισχυρές και φορμαρισμένες ομάδες της διοργάνωσης. Η Αργεντινή είχε στη σύνθεσή της τον μεγάλο Ντιέγκο Μαραντόνα πριν τιμωρηθεί και ήταν ασταμάτητη έως τότε, η Βουλγαρία έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, αποκλείοντας την κάτοχο του τροπαίου Γερμανία, ενώ και η Νιγηρία ήταν η νέα μεγάλη δύναμη της Αφρικής.
Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Ελλάδα - Αργεντινή 0-4 (Μπατιστούτα 2', 45', 90', Μαραντόνα 60'), Βοστώνη, 21/06/1994, θεατές 54.456
Ελλάδα - Βουλγαρία 0-4 (Στόιτσκοφ 5' πέναλτι, 55' πέναλτι, Λέτσκοφ 66', Μποριμίροφ 90'), Σικάγο, 26/06/1994, θεατές 63.160
Ελλάδα - Νιγηρία 0-2 (Φίνιντι 45', Αμοκάτσι 90'), Βοστώνη, 29/06/1994, θεατές 53.001
Η κορυφαία στιγμή στην ιστορία της Ελλάδας ήρθε το 2004 όταν κατέκτησε το Euro στην Πορτογαλία.
MEGA XOTHGOS TV  ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ ΑΛΕΞΑΔΡΟΣ 
 ΚΡΙΤΣΑ  ΛΑΣΙΘΙΟΥ   ΤΗΛ 2841051980
Η ελληνική ομάδα κάνοντας εκπληκτικές εμφανίσεις και παίζοντας εξαιρετικά στην άμυνα, αντιμετώπισε ως ίσος προς ίσο τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης και πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, κατέκτησε το τρόπαιο αφήνοντας άφωνους όλους τους ποδοσφαιρόφιλους παγκοσμίως.
Στην προκριματική φάση τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου της, αφήνοντας πίσω της την Ισπανία (προκρίθηκε μέσω αγώνων μπαράζ) και την Ουκρανία (στον όμιλο συμμετείχαν επίσης η Αρμενία και η Βόρεια Ιρλανδία).
Στον εναρκτήριο αγώνα της διοργάνωσης απέναντι στην "οικοδέσποινα" Πορτογαλία, η Ελλάδα αιφνιδίασε τους πάντες σκοράροντας με τον Γιώργο Καραγκούνη στα πρώτα λεπτά. Ο Άγγελος Μπασινάς με πέναλτι που κέρδισε ο Γιούρκας Σεϊταρίδης διπλασίασε τα τέρματα της Ελλάδας, με την Πορτογαλία απλώς να μειώνει σε 2-1 λίγο πριν τη λήξη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο.
Στον δεύτερο αγώνα οι Ισπανοί προηγήθηκαν με τον Φερνάντο Μοριέντες και προς στιγμήν πίστεψαν ότι ήταν αρκετό για να τους δώσει τη νίκη, η σέντρα ακριβείας όμως του Βασίλη Τσιάρτα στον Άγγελο Χαριστέα και το άψογο τελείωμα του τελευταίου, έφεραν τον αγώνα στα ίσα δίνοντας έτσι το βαθμό της ισοπαλίας στην Ελλάδα.
Η μοναδική ήττα στη διοργάνωση για την Ελλάδα ήρθε από τη Ρωσία, όταν από πολύ νωρίς βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0. Το εκπληκτικό όμως σε εκτέλεση τέρμα του Ζήση Βρύζα μείωσε το σκορ σε 2-1 και παράλληλα έδωσε στην Ελλάδα την πρόκριση για τα προημιτελικά, καθώς στην ισοβαθμία με την Ισπανία στη δεύτερη θέση του ομίλου, υπερτερούσε στη διαφορά τερμάτων.
Επόμενη αντίπαλος ήταν η κάτοχος του τροπαίου Γαλλία και ένα από τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης όμως με μια εντυπωσιακή ενέργεια τροφοδότησε τον Άγγελο Χαριστέα και αυτός με μια άπιαστη κεφαλιά έστειλε την Ελλάδα στους "4" και τους Έλληνες στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την ανεπανάληπτη αυτή επιτυχία.
Ούτε η ισχυρή ομάδα της Τσεχίας μπόρεσε να σταματήσει την Ελλάδα. Στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης ο Τραϊανός Δέλλας με κεφαλιά έπειτα από κόρνερ του Βασίλη Τσιάρτα, οδήγησε την Ελλάδα στον τελικό με το ασημένιο γκολ (silver goal), προκαλώντας ενθουσιασμό σε όλους τους Έλληνες που βγήκαν ξανά στους δρόμους για να πανηγυρίσουν.
MEGA XOTHGOS TV  ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ ΑΛΕΞΑΔΡΟΣ 
 ΚΡΙΤΣΑ  ΛΑΣΙΘΙΟΥ   ΤΗΛ 2841051980
Στον τελικό, όπως και στον εναρκτήριο αγώνα, η διοργανώτρια Πορτογαλία βρέθηκε και πάλι στον δρόμο της Ελλάδας. Όλοι οι Έλληνες πλέον τραγουδούσαν ζητώντας από τους διεθνείς να σηκώσουν το τρόπαιο, όπως και τελικά έγινε όταν έπειτα από κόρνερ που εκτέλεσε ο Άγγελος Μπασινάς, ο Άγγελος Χαριστέας με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.


 Η Πορτογαλία δεν μπόρεσε να αντιδράσει, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατακτήσει τη σπουδαία νίκη και ο αρχηγός της Θοδωρής Ζαγοράκης να σηκώσει το τρόπαιο στον ουρανό της Λισαβόνας. Οι σκηνές των πανηγυρισμών που ακολούθησαν από τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο δεν είχαν προηγούμενο, καθώς η Ελλάδα είχε καταφέρει αυτό που μέχρι τότε φάνταζε ακατόρθωτο, ήταν στην κορυφή της Ευρώπης, ενώ αποθεωτική ήταν και η υποδοχή της ελληνικής αποστολής κατά την επιστροφή της από την Πορτογαλία.

Η κατάκτηση του τροπαίου από την Ελλάδα θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών στον ομαδικό αθλητισμό[22].
Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Ελλάδα - Πορτογαλία 2-1 (Καραγκούνης 6', Μπασινάς 51' πέναλτι - Ρονάλντο 90'), Πόρτο, 12/06/2004
Ελλάδα - Ισπανία 1-1 (Χαριστέας 67' - Μοριέντες 28'), Πόρτο, 16/06/2004
Ελλάδα - Ρωσία 1-2 (Βρύζας 44' - Κιριτσένκο 2', Μπουλίκιν 17'), Φάρο Λούλε, 20/06/2004
Ελλάδα - Γαλλία 1-0 (Χαριστέας 65'), Λισαβόνα, 25/06/2004.
Ελλάδα - Τσεχία 1-0 (Δέλλας 105'), Πόρτο, 01/07/2004
Ελλάδα - Πορτογαλία 1-0 (Χαριστέας 57'), Λισαβόνα, 04/07/2004
Το 2005 η Ελλάδα συμμετείχε ως Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών της Γερμανίας, στην πρόβα ουσιαστικά του Μουντιάλ 2006.
Με εξαίρεση τον αγώνα με την πιο φορμαρισμένη ομάδα του κόσμου εκείνη την εποχή Βραζιλία, η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι δεν κατόρθωσε να σημειώσει κάποιο τέρμα, είχε μια αξιοπρεπή παρουσία στο τουρνουά.
Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
MEGA XOTHGOS TV  ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ ΑΛΕΞΑΔΡΟΣ 
 ΚΡΙΤΣΑ  ΛΑΣΙΘΙΟΥ   ΤΗΛ 2841051980
Ελλάδα - Βραζιλία 0-3 (Αντριάνο 41', Ρομπίνιο 47', Ζουνίνιο 81'), Λειψία, 16/06/2005
Ελλάδα - Ιαπωνία 0-1 (Ογκούρο 76'), Φρανκφούρτη, 19/06/2005
Ελλάδα - Μεξικό 0-0, Φρανκφούρτη, 22/06/2005
Η αποστολή της Ελλάδας στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών:
1 Αντώνης Νικοπολίδης, 2 Γιούρκας Σεϊταρίδης, 3 Λουκάς Βύντρα, 4 Στάθης Ταυλαρίδης, 5 Σωτήρης Κυργιάκος, 6 Άγγελος Μπασινάς, 7 Θοδωρής Ζαγοράκης, 8 Στέλιος Γιαννακόπουλος, 9 Άγγελος Χαριστέας, 10 Βασίλης Τσιάρτας, 11 Δημήτρης Παπαδόπουλος, 12 Κώστας Χαλκιάς, 13 Μιχάλης Σηφάκης, 14 Τάκης Φύσσας, 15 Ζήσης Βρύζας, 16 Παντελής Καφές, 17 Γιάννης Αμανατίδης, 18 Γιάννης Γκούμας, 19 Μιχάλης Καψής, 20 Γιώργος Καραγκούνης, 21 Κώστας Κατσουράνης, 22 Φάνης Γκέκας, 23 Βασίλης Λάκης, C Ότο Ρεχάγκελ.


Στις 17 Οκτωβρίου του 2007 η Ελλάδα με την εκτός έδρας νίκη της απέναντι στην Τουρκία κατέλαβε την πρώτη θέση στον τρίτο όμιλο των προκριματικών (συμμετείχαν επίσης η Νορβηγία, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η Μολδαβία, η Ουγγαρία και η Μάλτα), εξασφαλίζοντας την πρόκρισή της στο Euro 2008 που διεξήχθη στην Αυστρία και την Ελβετία για να υπερασπιστεί τον τίτλο της, αποδεικνύοντας ότι ανήκει πλέον στις υπολογίσιμες ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές δυνάμεις.
Στην τελική φάση της διοργάνωσης όμως δεν τα πήγε εξίσου καλά και αποκλείστηκε με τρεις ήττες. Στον πρώτο της αγώνα, για τον τρίτο όμιλο, ηττήθηκε από τη Σουηδία. Δεν τα κατάφερε ούτε στον δεύτερο της αγώνα απέναντι στη Ρωσία, με αποτέλεσμα η ήττα αυτή να σημάνει τον αποκλεισμό της από τη συνέχεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στον τελευταίο διαδικαστικού χαρακτήρα αγώνα της, η Ελλάδα έχασε και από την Ισπανία.
Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Ελλάδα - Σουηδία 0-2 (Ιμπραΐμοβιτς 67', Χάνσον 72'), Σάλτσμπουργκ, 10/06/2008
Ελλάδα - Ρωσία 0-1 (Ζιριάνοφ 33'), Σάλτσμπουργκ, 14/06/2008
Ελλάδα - Ισπανία 1-2 (Χαριστέας 42' - Ντε Λα Ρεντ 61', Γκουΐθα 88'), Σάλτσμπουργκ, 18/06/2008
[εμφάνιση]Εθνική Ελλάδας 2008


Η Ελλάδα αγωνίστηκε στον δεύτερο όμιλο των προκριματικών για το Μουντιάλ 2010, με αντιπάλους τις ομάδες του Ισραήλ, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Ελβετίας και της Μολδαβίας. Η ελληνική ομάδα τερμάτισε δεύτερη στον όμιλό της με 20 βαθμούς, πίσω από την Ελβετία που συγκέντρωσε 21 βαθμούς και πήρε, ως πρώτη του ομίλου, την απευθείας πρόκριση. Η Ελλάδα προκρίθηκε στην τελική φάση του Μουντιάλ που διεξήχθη στη Νότια Αφρική, μετά τους αγώνες μπαράζ που έδωσε εναντίον της Ουκρανίας (0-0 στην Αθήνα και εκτός έδρας νίκη με 0-1 στο Ντόνετσκ).
Η κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης, έφερε στο δρόμο της Ελλάδας δύο από τις αντιπάλους που είχε και στο Μουντιάλ 1994, την Αργεντινή και τη Νιγηρία, οι οποίες μαζί με τη Νότια Κορέα, συμμετείχαν στον δεύτερο όμιλο. Τα πράγματα δεν ξεκίνησαν ιδανικά για την Ελλάδα καθώς στον πρώτο αγώνα με τους Νοτιοκορεάτες, ηττήθηκε με 2-0. Η πρώτη νίκη και τα πρώτα τέρματα σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, ήρθαν τελικά στον δεύτερο αγώνα επί της Νιγηρίας με 2-1. Στο τελευταίο παιχνίδι απέναντι στην Αργεντινή, η Ελλάδα δεν τα κατάφερε και με ήττα 2-0 αποκλείστηκε από τη συνέχεια του θεσμού.
Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Ελλάδα - Νότια Κορέα 0-2 (Λι Γιούνγκ Σο 7', Παρκ Γι Σουνγκ 52'), Πορτ Ελίζαμπεθ, 12/06/2010
Ελλάδα - Νιγηρία 2-1 (Σαλπιγγίδης 44', Τοροσίδης 71' - Ούτσε 16'), Μπλουμφοντέιν, 17/06/2010
Ελλάδα - Αργεντινή 0-2 (Ντεμικέλις 77', Παλέρμο 89'), Πολοκουάνε, 22/06/2010
[εμφάνιση]Εθνική Ελλάδας 2010
Τον Σεπτέμβριο του 2010 η Ελλάδα στον πρώτο της αγώνα για τα προκριματικά του Euro 2012 ενάντια στη Γεωργία, στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης, δεν τα κατάφερε παραχωρώντας ισοπαλία 1-1. 

Στον επόμενο αγώνα στο Ζάγκρεμπ, απέναντι στην Κροατία έμεινε στη "λευκή" ισοπαλία, όμως στην επιστροφή της στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" η ελληνική ομάδα σημείωσε δύο σερί νίκες με Λετονία και Ισραήλ. Τον Μάρτιο του 2011 η Ελλάδα επικράτησε στη Βαλέτα της Μάλτας και πέρασε πρώτη στον βαθμολογικό πίνακα του ομίλου χάρη στη νίκη της Γεωργίας επί της Κροατίας. Στη συνέχεια νίκησε και πάλι τη Μάλτα, αυτή τη φορά εντός έδρας με σκορ 3-1, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2011 σε δύο συνεχόμενους εκτός έδρας αγώνες νίκησε στο Ισραήλ και ήρθε ισόπαλη στη Λετονία. 
MEGA XOTHGOS TV  ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ ΑΛΕΞΑΔΡΟΣ 
 ΚΡΙΤΣΑ  ΛΑΣΙΘΙΟΥ   ΤΗΛ 2841051980
Τον Οκτώβριο του 2011, στον κρισιμότερο αγώνα του ομίλου, επικράτησε με 2-0 της Κροατίας και σε συνδυασμό με τη νίκη 2-1 στον τελευταίο αγώνα στην Τιφλίδα εναντίον της Γεωργίας, αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, πήρε την απευθείας πρόκριση για την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Η κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης, έφερε στο δρόμο της Ελλάδας τη διοργανώτρια Πολωνία, τη Ρωσία και την Τσεχία, στον πρώτο όμιλο. Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης απέσπασε ισοπαλία 1-1 από τη γηπεδούχο Πολωνία, όμως η ήττα που ακολούθησε από την Τσεχία, έκανε τον τελευταίο αγώνα του ομίλου απέναντι στη Ρωσία τον πλέον καθοριστικό. Η Ελλάδα με σκόρερ τον Γιώργο Καραγκούνη νίκησε 1-0, παίρνοντας την πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Εκεί, ως δεύτερη του ομίλου της, συνάντησε την πρώτη του δευτέρου ομίλου, την πανίσχυρη Γερμανία.
Στον προημιτελικό αγώνα με τα "πάντσερ" η Ελλάδα κέρδισε τις εντυπώσεις στα πρώτα 60 λεπτά καθώς είχε καταφέρει να περιορίσει την αντίπαλό της και να ισοφαρίσει με τον Γιώργο Σαμαρά το τέρμα του Φίλιπ Λαμ από το πρώτο ημίχρονο, όμως ένα δεκαπεντάλεπτο αδράνειας και ασφυκτικής πίεσης από την πλευρά των Γερμανών (60'-75') στοίχισε στην ελληνική ομάδα, η οποία ηττήθηκε τελικά με σκορ 4-2 [23].
Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Πολωνία - Ελλάδα 1-1 (Λεβαντόφσκι 17' - Σαλπιγγίδης 51'), Βαρσοβία, 08/06/2012
powered by Agones.gr - livescore
Ελλάδα - Τσεχία 1-2 (Γκέκας 53' - Γίρατσεκ 3', Πίλαρ 6'), Βρότσλαβ, 12/06/2012
Ελλάδα - Ρωσία 1-0 (Καραγκούνης 45'+), Βαρσοβία, 16/06/2012
Γερμανία - Ελλάδα 4-2 (Λαμ 39', Κεντίρα 61', Κλόζε 68', Ρόις 74' - Σαμαράς 55', Σαλπιγγίδης 89' πέναλτι), Γκντανσκ, 22/06/2012
Η Ελλάδα κατετάγη στη δεύτερη θέση του ομίλου της στα προκριματικά του Μουντιάλ 1954, πίσω από την πρώην Γιουγκοσλαβία, στη σημαντικότερη έως τότε προσπάθεια πρόκρισης σε μία τελική διοργάνωση. Παρόμοια τύχη είχε και η προσπάθειά της στα προκριματικά του Μουντιάλ 1970, όταν κατετάγη ξανά στη δεύτερη θέση του ομίλου της, πίσω από τη Ρουμανία, χάνοντας την πρόκριση για μόλις ένα βαθμό.
Το 1976 δεν κατάφερε να βρεθεί στα τελικά του τότε Κυπέλλου Εθνών, καθώς έμεινε και πάλι στη δεύτερη θέση του ομίλου της, με τη Δυτική Γερμανία να παίρνει την πρώτη θέση και την πρόκριση. Στα προκριματικά του Euro 1988 είχε την ατυχία να βρεθεί στον ίδιο όμιλο με τη μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου Ολλανδία, πραγματοποίησε ωστόσο αξιόλογες εμφανίσεις (εκτός έδρας ισοπαλία 1-1 στο Ρότερνταμ με τους Ολλανδούς), τερματίζοντας τελικά στη δεύτερη θέση.
Παρά το καλό ξεκίνημα στα προκριματικά (τέσσερις συνεχόμενες νίκες) του Euro 1996, δεν υπήρξε η ανάλογη συνέχεια, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να τερματίσει τελικά στην τρίτη θέση του ομίλου της, πίσω από τη Ρωσία και τη Σκωτία.


 Στα προκριματικά του Μουντιάλ 1998 έφτασε μια "ανάσα" από την πρόκριση, δεν κατάφερε όμως να νικήσει στον τελευταίο κρίσιμο αγώνα την πρωτοπόρο του ομίλου Δανία (0-0) στο Ο.Α.Κ.Α., με αποτέλεσμα να καταλάβει την τρίτη θέση του ομίλου της (δεύτερη τερμάτισε η Κροατία) και να αποκλειστεί.
Στο Euro 2000 η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε πάρει την πρόκριση για την τελική φάση της διοργάνωσης, πλήρωσε όμως την αδυναμία της να νικήσει υποδεέστερους αντιπάλους, με αποτέλεσμα να τερματίσει και πάλι στην τρίτη θέση του ομίλου της, πίσω από Νορβηγία και Σλοβενία.
Στα προκριματικά του Μουντιάλ 2002 η Ελλάδα απέτυχε παταγωδώς καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση του ομίλου σε σύνολο πέντε ομάδων. Την ίδια κατάληξη είχε και η προσπάθεια για πρόκριση στο Μουντιάλ 2006 όπου κατετάγη και πάλι στην τέταρτη θέση.


MEGA XOTHGOS TV  ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ                                     ΑΛΕΞΑΔΡΟΣ 
 ΚΡΙΤΣΑ  ΛΑΣΙΘΙΟΥ   ΤΗΛ 2841051980